Események

Firenze hagyományos ünnepei

Festa della Rificolona (Lampionos felvonulás)

Egy nagyon érdekes, a középkorba visszanyúló ünnep. Szeptember 7- ről 8-ra virradó éjszakán rendezik meg, azaz a Mária napon. Szeptember 7-én a város környékének lakói lassú menetben elindultak a város központja felé, a Santissima Annunziata térre, hogy tiszteletüket tegyék a templom Mária oltára előtt, s azért is hogy eladják a termékeiket a templom előtti piacon. Mivel sokszor előfordult az, hogy nem érkeztek meg az éjszaka leszállta előtt Firenzébe, lampionokat gyújtottak, hogy megvilágítsák az utat maguk előtt. Ezeknek a lampionoknak a neve a rificolona.
Ma is ezt a hagyományt elevenítik fel minden évben. Elsősorban a gyerekek körében nagyon népszerű ez az ünnep. Már napokkal korábban elkészítik a különböző érdekes formájú lampionokat, s ezekkel vonulnak végig a városban.

Scoppio del carro (A kocsi felrobbantása)

Ezt az érdekes szertartást Húsvét vasárnapján tartják a Dóm és a Battistero közötti téren. Az itt felállítottt és tűzijátékokkal megrakott díszes fakocsit egy galamb formájú rakétával gyújtják meg, amelyet a Dómban tartott ünnepi nagymise után egy dróton juttatnak el a kocsihoz. A tüzet azokkal a kövekkel csiholják, amelyeket a hagyomány szerint Pazzino de’ Pazzi az első keresztes hadjárat során, a XI. század végén hozott Firenzébe a jeruzsálemi Szent Sírból. Ezeket a köveket azóta Firenzében, a Ss. Apostoli templomban őrzik. Ha a “galamb” azonnal berobbantja a kocsit, akkor a közhiedelem szerint jó termés lesz, ha azonban útját lassan teszi meg vagy elakad rossz előjelnek tartják.

Capodanno fiorentino (A firenzei Új Év)

Március 25-e a nálunk egykor Gyümölcsoltó Boldogasszonyról elnevezett ünnep Firenzében az új év kezdete volt, s ennek tiszteletére nagy ünnepségeket rendeztek a városban. Még ma is színes vásárt tartanak a Santissima Annunziata templom terén, hogy ezt az eseményt megünnepeljék. Egészen 1749-ig március 25-e az új év kezdete Firenzében, mivel az egyház szerint ez az Angyali Üdvözlet ünnepe, azaz az a pillanat amikor Gábriel arkangyal megjelenik Mária elott, s értésére adja, hogy 9 hónap elteltével- tehát december 25-én- meg fog születni Jézus Krisztus. 1749-ben Lotharingiai Ferenc nagyherceg, Mária Terézia császárné és magyar királynő férje, Firenzében is január elsejéhez köti az új év kezdetét.

Calcio in costume (Jelmezes foci)

A középkori eredetű labdajátékot, minden évben június végén rendezik meg a Santa Croce templom terén. A hagyományokhoz híven ma is Firenze négy ősi városrészének a csapatai vesznek részt rajta. Minden városrész az ott található legfontosabb templomról kapta a nevét, s minden városrésznek a csapatai saját színeikkel küzdenek a templom előtti téren: a Santo Spirito színe a fehér, a kék a Santa Croce, a zöld a San Giovanni és a piros a Santa Maria Novellanak a színe. A csapatok tagjai megpróbálják minden lehetséges eszközt igénybe véve eljuttatni a labdát a tér két rövidebbik végén felállított hálóba. Az a csapat a győztes, amelyik az 50 perc elteltével több gólt ért el. Nagyon érdekes ez látványosság azért is, mert a meccsek elott valamint a meccsek után színes történelmi felvonulásokra kerül sor a város utcáin.
A firenzeiek egykor annyira ragaszkodtak ehhez a szokáshoz, hogy 1530-ban a város ostroma idején is megtartották, hogy így is kimutassák megvetésüket a várost ostromló császári csapatokkal szemben.

Festa di San Giovanni Battista (Keresztelő Szent János ünnepe)

Keresztelő Szent János a város védőszentje, június 24-e Keresztelő Szent János napja ma is munkaszüneti nap Firenzében. Különböző látványossággokkal fejezik ki tiszteletüket a firenzeik a város védőszentjével szemben. Évszázadokkal korábban napokig eltartottak a vigasságok. Lovasversenyeket rendeztek a város utcáin, valamint a Santa Maria Novella templom előtti téren. Ma is minden évben viaszgyertyákat áldoznak a Kesztelőkápolnában a patrónusnak, majd megtartják a jelmezes focinak a döntőjét, s végül az ünnepségeket tűzijátékok zárják a Michelangelo téren.

Maggio musicale fiorentino (Májusi zenei hetek)

1933 óta minden év májusában zenei heteket rendeznek Firenzében. A különböző színházakban tartott operaelőadások, hangversenyek szereplői világhírű művészek, akik külföldről is sok zenerajongót vonzanak a városba. 1986 óta a Firenzei május zenekarának a vezetője a világhírű indiai származású karmester Zubin Mehta.