Aktuális események

Fiatalok és dühösek: Picasso, Miró, Dalí.  A modern művészet születése

A Palazzo Strozzi új kiállítása Picasso, Dalí és Miró fiatalkori műveiből nyújt válogatást. E művek meghatározó szerepet játszottak a XX. század első felének művészetében.

Március 12-től július 17-ig a kiállítás a három művész több mint 60 fiatalkori művét mutatja be, s láthatunk több mint 80 vázlatot is Picassótól. A műveket a legfontosabb spanyol múzeumok, a Metropolitan Museum of Art és különböző magángyűjtemények anyagából állították össze.

Mindhárman Katalónia szülöttei, de nem egyidősek (1881 és 1904 között születtek), Picasso a legidősebb, Dalí a legfiatalabb. Mindhárman Franciaországot választották művészi formálódásuk színhelyeként, s ott érték el a hírnevet is; ezenkívül Miró és Picasso ezt az országot választották lakhelyükként, s művészi karrierjük színhelyeként is. Salvador Dalí viszont úgy döntött, hogy Spanyolországban marad.

A kiállítás visszatekintés formájában felvázolja a három művész találkozását. Mindhárman saját művészi formanyelv és stílus kialakítására törekedtek, s közös bennük a lázadás szelleme is. A kiállítás az időben visszafelé halad, a hozzánk időben legközelebb eső találkozástól 1926-ban, amikor is Salvador Dalí Párizsba utazik, hogy Picassóval találkozzon. Egészen 1900-ig követjük az életüket visszafelé, amikor a fiatal Picasso a francia fővárosba érkezik.

Ezen a kiállításon látható első alkalommal Spanyolországon kívül Picasso híres jegyzetfüzete, a Cahier 7 1907-ből, amely összegyűjti a legeslegelső vázlatokat a forradalmian új Les Demoiselles d’Avignon számára; ezek a vázlatok Dalí és Miró számára ösztönzést és kiindulópontot jelentettek a modern művészeti nyelv megteremtésében.

Információk: tel. +39 055 2645155

Nyitvatartási idő: naponta 9.00-20.00, csütörtökön 9.00-23.00

Reneszánsz mesterek rajzai

A rajzok a British Museum és az Uffizi képtár rajzgyűjteményéből származnak. Kb 100 reneszánsz kori rajzot láthatunk a leghíresebb olasz reneszánsz művészektől: Beato Angelico, Botticelli, Ghirlandaio, Leonardo Da Vinci.

Figurák, emlékek, térábrázolás: Rajzok Fra Angelicótól Leonardóig. A kiállítás az Uffizi képtár termeiben tekinthető meg március 8-tól június 12-ig.

A rajzokat kölcsönző múzeumok a világ legnagyobb rajz- és grafikagyűjteményével rendelkeznek, s ezúttal első alkalommal láthatjuk a két múzeum anyagát egyszerre s egymással összevetve.Minden a kiállításon szereplő művész egyetértett abban, hogy a rajz egy önálló művészi kifejzési mód, nemcsak egyszerűen a festmény előkészítésére szolgál vázlatként. Nem véletlen, hogy éppen Firenze vált a rajzolás fővárosává a reneszánsz korában.

Elsősorban firenze művészek rajzaiból láthatunk válogatást, valamint észak-itáliai, ferrarai és velencei alkotók műveiből is. A legfontosabb a kiállításon szereplő művészek: Filippo és Filippino Lippi, Pollaiolo, Verrocchio, Perugino, Raffaello, Leonardo, Michelangelo, Pisanello, Jacopo és Gentile Bellini, Mantegna és Tiziano.

A kiállítás az Uffizi képtár termeiben zajlik, a belépőjegy ára: 10 Euro

Kedvezményes jegy: 5 Euro

Információk és foglalás: 0039 055 294883

Liszt Ferencre emlékezve

Ebben az évben egy zenei rendezvénysorozat a világhírű zeneszerzőre, Liszt Ferencre emlékszik születésének

200.évfordulója alkalmából.

A febr. 24-i konferencia után, amelynek címe: Az ember és a zenéje 200 évvel a születése után, amely megnyitotta a 2011-es Liszt évet, az első zenei találkozás a művésszel március 26-án a Loppiano Auditóriumban zajlottt. E hangverseny alkalmával az Olasz Fiatal Művészek Zenekara lépett fel, Andrea Battiston vezényletével, s Saskia Giorgini zongorajátékával. Liszt és Csajkovszkij műveket adtak elő.

A Liszt Ciklus következő találkozója áprilisban két koncert: Signa ápr. 15-én és Scandicci ápr. 30-án.

A májusi időpontok: Pontassieve május 26-án a Cinema Accademia, zongorahangverseny a Fiesolei Zeneiskola közreműködésével, 21.00 órakor, belépő ingyenes.

Júniusban a helyszín Pratolino lesz, Pieve di San Cresci, ahol a Cherubini Zeneakadémia növendékei lépnek fel különböző zongorára írt darabokkal. Időpont: június 2, 21.00 óra.

For the love of God

A firenzei városháza, a Palazzo Vecchio szívében, a Nagyherceg szobájában talált helyet Damien Hirst műve For the Love of God.

Nem egy hagyományos szoborról van szó. A mű egy koponya, vagyis egy emberi koponyának platinából készült, gyémántokkal kirakott másolata. Összesen 8601 gyémánt díszíti az alkotást. A legnagyobb gyémánt a koponya homlokán látható, egy rózsaszín, csepp alakú drágakő.

For the love of God a neve a provokatív szándékkal készült műnek, amelyet az angol művész 2007-ben alkotott.

November 26-tól május 1-ig látható a Palazzo Vecchio épületében.

Biztonsági okokból egyszerre csak 12 fő léphet be a terembe.

Piazza della Signoria 1 -info:0039 055 055 / 055 2768224

Nyitvatartási idő: hétfőtől vasárnapig 9-12; csütörtök: 9-14

Belépőjegy: € 10; kedvezményes: €8

Caravaggio és Caravaggio követői Firenzében

Caravaggio halálának a 400. évfordulója alkalmából a kiemelkedő művész remekműveiből lehet egy válogatást látni a Pitti Palotában, az Uffizi képtárban és a Bardini villában. Caravaggio és a követői gyökeresen megújították a vallásos témák ábrázolásàt a 17. század első felében a festészetben. Hosszú évtizedek kutató munkája után különböző érdekes újdonságokat, csak nemrégiben Caravaggiónak tulajdonított festményeket ajánl a látogatóknak a kiállítás ideátora, Gianni Papi.

A kiállítás bemutatja az érdeklődőknek, hogyan változtatja meg Caravaggio a festészetet a 17. század első felében a valóság élethű ábrázolására törekedve, a fény és árnyék kontrasztjának a mesteri alkalmazásával.

A kiállítás legkiemelkedőbb alkotásai a következők: Medúza, Bacchus, Ábrahám és Izsák története, A máltai lovag portréja, Az alvó Ámor. Ezekhez a jól ismert festményekhez két új mű is kapcsolódik, Maffeo Barberini kardinális portréja és Egy kardinális arcképe. Caravaggio művei mellett a követőinek az alkotásaival is megismerkedhetünk. Ők elsősorban II. Cosimo Medici meghívására érkeztek Firenzébe a 17. század első felében, hozzájárulván a firenzei művészeti élet gazdagításához.

Gyakorlati információk:

Pitti Palota:
Teljes árú jegy: 12 Euro (a képtár megtekintésére is lehetőséget ad)
Kedvezményes jegy: 6 Euro

Uffizi képtár:
Teljes árú jegy: 10Euro
Kedvezményes jegy: 5 Euro

Bardi villa:
Teljesárú jegy: 10 Euro
Kedvezményes jegy: 5 Euro.

Lehetőség van egy Caravaggio Card vásárlására is, amellyel a kiállítás mindhárom helyszíne látogatható: teljes árú 25 Euro, kedvezményes 14.50 Euro.
Az Európai Unió azon állampolgárai számára, akik még nem töltötték be a 18. életévüket vagy már elmúltak 65 évesek a Card ára 4 Euro.

Nyitvatartás:
A kiállítás 2011 január 8-ig látogatható.
Pitti Palota, Uffizi képtár és Bardi palota: kedd-vasárnap 8.15-18.50
Hétfőn zárva.

Leonardo a Bargello múzeumában

A Bargello Nemzeti Múzeuma egy kiállítással állít emléket Giovanfrancesco Rusticinek, aki Leonardo tanítványa és munkatársa volt. Ebből az alkalomból a múzeum kivételesen Leonardo Keresztelő Szent Jánost ábrázoló festményének is helyet ad.
Rustici 1475-ben született Fienzében, Michelangelóval együtt a híres San Marco szobrászkertben nőtt fel Lorenzo il Magnifico pártfogását élvezve. 1528-ban átköltözik Franciaországba I. Ferenc király meghívására.

Ez az első teljes egészében ennek a művésznek szentelt kiállítás. Remekműve a Keresztelő Szent János prédikációját ábrázoló szoborcsoport, amelynek tervezésében és megvalósításában maga Leonardo is részt vett, s amelyet a firenzei Keresztelőkápolna északi bejárata fölé helyeztek 1511-ben. A szoborcsoportot egy gondos restaurálás után láthatjuk újra eredeti szépségében a Bargello múzeumában.

A kiállítás alkalmából kivételesen ismét Firenzébe érkezett Párizsból, 500 év elteltével, Leonardo kiemelkedő festménye a Keresztelő Szent János. Ennek a “látogatásnak” az oka a Rustici szoborcsoportja valamint a Leonardo festménye közötti rokonság. Ha megszemléljük a két alkotás főszereplőit, azonnal észrevehetjük, hogy Rustici Leonardo Szent Jánosát figyelembe véve alkotja meg művének központi figuráját.

Gyakorlati információk:

Bargello Múzeum:
2010 szeptember 10 – 2011 januàr 10
Nyitvatartás: 8.15-14.00
Minden hónap 2. és 4. hétfőjén zárva
Belépő: 7 Euro
Info: 0039 055 2388606

Bronzino, a Mediciek udvari festője

A 16. századi Firenzében Bronzino az egyik legbefolyásosabb művész. Nemcsak hivatalos szerepe miatt – a Medici család portréfestője-, hanem azért is mert az összes legfontosabb korabeli művészhez bejáratos. Pontormo a tanítómestere, Benvenuto Cellini, Baccio Bandinelli, Tribolo a barátai közé tartoznak. Kedvenc tanítványa, Alessandro Allori – akit ” Második Bronzinónak” is neveznek-, örökli majd tőle halála után a Medici család udvari festőjének a tisztét.

A kiállítás a Strozzi palotában 2010 szeptember 24-től 2011 január 23-ig tart. 90 művet láthatunk Bronzinótól a palota termeiben, s néhány közülük mindenkinek ismerős. Elegendő az egyik legközismertebb festményre hivatkozni, amely Eleonórának, I Cosimo Medici feleségének elegáns és tekintélyt sugárzó arcképét mutatja kisfiával Giovannival. Nem véletlen, hogy a kiállítás szervezői ezt az alkotást választották az esemény jelképeként.
Minden alkotást a kiállítás alkalmából restauráltak, hogy eredeti pompájukban csodálhassák meg a látogatók a fényűző ruhák legapróbb díszeit, valamint a legrejtettebb arcvonásokat is.

Gyakorlati információk:
Minden nap 9-20-ig, csütörtökön 9-23-ig látogatható.
Info: 00 39 055 2645155, web site:  www.palazzostrozzi.org
Jegyárak:
Teljesárú jegy: 10 Euro